MIa Heikkilä | Aktuellt
54
page-template-default,page,page-id-54,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Förskolebyrån – en podd om förskolan!

Jag tyckte det behövdes en podd om förskolan som fokuserar på uppdraget vetenskaplighet och beprövad erfarenhet! Det finns en sådan på tio avsnitt så gå in och lyssna. Podden lanserades den 2 oktober 2017 och finns där poddar finns. I varje avsnitt har jag en gäst och ett specifikt tema, och det första avsnittet är temat vägledning i förskolan och gäst är forskare och lektor Anna Rantala från Umeå universitet. Visste du om att indirekt vägledning till pojkar är väldigt vanligt i förskolan?

 

Bok om arbetet med jämställdhet i förskolan

Jag och Lisa Andersson Tengnér, utbildare inom jämställdhet i förskola och skola, har kommit ut med en bok! Den är riktad till personal i förskolan som vill reflektera och fördjupa sin kunskap om jämställdhet och normkritik i förskolan. Den kom ut våren 2017 på Gothia förlag. Hittills har vi fått positiva kommentarer om boken, att den är användbar och konkret. Bibliotekstjänst, btj, förordar den! Köp vår nya bok här https://www.gothiafortbildning.se/88099877-product 

Jag har tidigare skrivit en bok om lärande och jämställdhetsarbete i förskola och skola. Boken kom 2015 och heter Lärande och jämställdhet i förskola och skola och kommer på Liber förlag. Köp den här! http://www.liber.se/Hogskola/Lararutbildning/Forskollararprogrammet/Etik-och-mangfald/Larande-och-jamstalldhet-i-forskola-och-skola/

Du hittar en recension av boken från Lärarnas Nyheter här

Forskare

Just nu forskar jag större delen av tiden, vilket i praktiken innebär att jag både samlar nytt material och att jag läser in mig på ny forskning som jag inte hunnit med. Men mest skriver jag artiklar och texter.

Från 1 december 2016 är jag forskarassistent i didaktik, men inriktning mot förskolan. Inom ramen för det kommer jag att studera hur didaktik i förskolan kan förstås. Mer specifikt arbetar jag med att studera hur man i en kommun systematiskt lyfter in programmering i förskolan, hur man gör det, vilka utmaningar det innebär och också vilka möjligheter det för med sig! Superspännande!

Förskollärarutbildare och lektor i pedagogik vid Mälardalens högskola

Jag är med och utbildar förskollärare för framtiden, och det är väldigt roligt. Jag sitter också med och i olika organ som utvecklar förskollärarutbildningen vid MDH.

Normmedvetna rum för lek och lärande i förskolan

Mitt stora forskningsprojekt för närvarande handlar om inomhusmiljön i förskolan och hur den kan vara och göras ännu mer inkluderande och normmedveten. Idag vet man utifrån forskning att många barn kan uppleva att de inte får vara med i alla lek, och att maktutövning i lek sker med hjälp av rummen och leksakerna och materialet som finns. Det här vill vi inom detta projekt undersöka och förändra. Projektet beskrivs i sin helhet på normmedvetnarum.se

Projektet är finansierat av VINNOVA och pågår 2017-2019. Projektparter är Mälardalens högskola, Västerås stad, Luleå tekniska universitet och Lycklig arkitektur AB.

Följeforskning om män i förskolan och forskarstöd till Eskilstunas arbete

2014-2016 arbetade jag med Sveriges kommuner och landsting som forskarstöd i deras stora satsning om män i förskolan. Kartläggning, samverkan, föreläsningar och bollplank var min superroliga uppgift! En vetenskaplig artikel är hittills publicerad och förhoppningsvis kommer fler.

Eskilstunas arbete för att få fler män att arbeta i förskolan var jag med på ett hörn. Gustav Deticek Svensson och Cecilia Westerdahl var projektledare. Resultatet hittar du här – bland annat i form av ett utbildningspaket.

Forskarobservatör för jämställdhetsforskning

Till Vinnovas regeringssatsning om jämställdhetsforskning arbetade jag med som forskarobservatör och har skrivit en slutrapport för dessa superproffsigt genomförda projekt. Jag studerar tio pågående forskningsprojekt där (andra) forskare arbetar med olika samverkanspartners för att på sikt förändra bristen på jämställdhet i olika delar av samhället. Pågick under 2014-2015.

Konsult

Jag arbetar fortsättningsvis också med några kommuner och myndigheter med både utrednings- och dokumentationsuppdrag och med föreläsningar. Har gjort en studie för Nordiska Ministerrådet om goda exempel på jämställdhetsarbete i förskola och skola i Norden och de självstyrande områdena. Den finns att ladda ner under publikationsfliken.